conditii angajare indieni
Actualizat pe 11/02/2025

Condițiile de angajare a muncitorilor indieni: ce trebuie să știi înainte de a recruta

Cuprins

Află care sunt condițiile de angajare a muncitorilor din India și cum poți eficientiza acest proces complex, la costuri cât mai mici.

Specialiștii noștri în servicii de recrutare a muncitorilor indieni îți oferă un ghid complet despre prevederile legale pe care angajatorii trebuie să le respecte, aspectele logistice și cele mai eficiente soluții.

Ghidul procedurilor legale și administrative în angajarea muncitorilor din India

Conform expertizei AIRO, procesul de recrutare a muncitorilor din India presupune respectarea unor prevederi legale și administrative care au scopul de a facilita intrarea în țară a muncitorilor și integrarea acestora în România. Procedurile esențiale în acest proces includ:

Asigurarea documentației necesare

Angajatorul trebuie să se asigure că documentația necesară este aprobată înainte ca angajații să înceapă contractul de muncă. Documentația începe de la plasarea anunțurilor cu locurile vacante de muncă în presa de specialitate și include:

  • Permisul de ședere
  • Viza de muncă
  • Contractul de angajare
  • Un pașaport valabil pentru cel puțin 6 luni de la data intrării în România

Obținerea vizelor de lungă ședere în România și a permisului de muncă se va realiza prin intermediul unor cereri pe care atât muncitorul indian, cât și angajatorul vor trebui să le depună.

Procedura de obținere a vizei de muncă

Conform condițiilor de obținere a vizei de muncă, viitorul angajat va trebui să depună o cerere la consulatul român din India. 

Pentru a obține această viză, cererea va trebui să conțină o fotografie recentă a muncitorului, contractul de muncă, dovada cazării în România și asigurarea medicală valabilă pe tot parcursul șederii.

Pentru obținerea permisului de ședere, este nevoie de o cerere de aviz de angajare la Inspectoratul General pentru Imigrări. Pentru aceasta, angajatorul va avea nevoie de copii ale pașaportului și ale contractului de muncă, documentele care atestă calificarea muncitorului, cum ar fi diplome sau certificate, precum și dovada achitării taxelor pentru eliberarea avizului.

Reglementări legale

Angajarea recruților indieni este reglementată de Codul Muncii, care se aplică și angajaților străini. Acesta include prevederi legate de contractele și condițiile de muncă, inclusiv timpul de lucru, concediile și salariile.

Conform legii, muncitorii străini trebuie să beneficieze de aceleași drepturi și obligații ca muncitorii români, inclusiv salariile minime, orele de muncă, dar și concediile și zilele libere legale.

Această lege este pusă în vigoare pentru a preveni discriminarea împotriva muncitorilor străini și pentru a menține un mediu de lucru benefic tuturor părților implicate.


Condițiile pentru recrutarea muncitorilor 

Pentru a aduce angajați din India, este necesară implementarea unei serii de pași specifici pentru a eficientiza angajarea și integrarea muncitorilor în colectivul profesional, dincolo de autorizațiile și documentele necesare din punct de vedere legal. 

Condițiile se stabilesc încă din momentul identificării nevoilor de recrutare și, în funcție de acestea, includ evaluarea resurselor disponibile pentru acest proces.

Stabilirea nevoilor de recrutare

Pentru a stabili nevoile de recrutare ale companiei, o agenție specializată te poate ajuta să analizezi proiectul și bugetul disponibil, pentru a identifica:

  • Numărul necesar de angajați;
  • Tipul de lucru (pe scurtă durată, pe termen lung, definit sau nedefinit);
  • Responsabilitățile, drepturile și nevoile viitorilor muncitori;
  • Profilul candidatului ideal;
  • Specificul contractului.

În baza acestor elemente, se va defini mult mai ușor o strategie eficientă, care înglobează toate condițiile necesare de recrutare.

Evaluarea resurselor disponibile pentru recrutare

Angajatorul trebuie să evalueze modul în care poate îndeplini nevoile de recrutare ale companiei, precum și pe ale viitorilor angajați, pentru a stabili:

  • Un buget adecvat pentru plata salariilor;
  • Logistica transportului;
  • Timpul și banii investiți în menținerea conformității și reînnoirea documentelor;
  • Bugetul și strategia pentru susținerea integrării muncitorilor în societatea românească.

Alegerea unei agenții de recrutare poate facilita acest proces. Majoritatea agențiilor se ocupă de organizarea acestor elemente, pe lângă gestionarea documentelor necesare. 

Pentru a înțelege cum poți alege firme de recrutare legitime, consultă ghidul nostru în 7 pași simpli. În general, se recomandă identificarea a 3-4 agenții transparente, crearea unei liste de așteptări și întrebări și compararea mai multor oferte.


Integrarea noilor angajați în companie

Cum asiguri o tranziție eficientă a lucrătorilor veniți din India? Aceștia vor avea nevoie de ajutor din partea angajatorului. Acest lucru se poate realiza prin introducerea acestora în programele de orientare și prin traininguri specializate. 

Programul de training trebuie să atingă puncte importante, cum ar fi prezentarea companiei, informații despre procedurile interne și instruirea specifică a postului.

Totodată, este recomandat ca muncitorii români să participe la sesiuni de informare în care să primească detalii despre viitorii angajați, obiceiurile și cultura lor, stilul de muncă și diferențele dintre aceștia, pentru a facilita o integrare completă și rapidă.

Suport cultural și comunicare eficientă

Un pas foarte important în înțelegerea și acceptarea diferențelor culturale este comunicarea și medierea constantă între angajați și angajatori pentru a preveni eventuale probleme sau pentru a găsi cele mai eficiente metode de integrare.

În foarte multe cazuri, mentoratul prin intermediul unui angajat care cunoaște bine compania este o soluție eficientă și necostisitoare. De asemenea, bariera de limbaj constituie o problemă care poate fi rezolvată ușor prin punerea la dispoziție a cursurilor lingvistice și prin utilizarea metodelor vizuale simplificate.

Un alt element esențial al metodologiei noastre de recrutare este alegerea candidaților potriviți nu doar pentru aptitudinile acestora, ci și pentru compatibilitatea acestora cu proiectul și mediul în care vor fi integrați. 


Aspecte logistice și administrative 

Învață de la experții noștri ce trebuie să ai în vedere pentru a gestiona eficient aspectele logistice și administrative ale procesului de recrutare. 

Cazare și transport

Pentru a ușura venirea în țară și a facilita integrarea angajaților indieni, aceștia necesită suport în găsirea unei cazări sigure și curate care să fie echipată cu toate necesitățile unui trai optim. 

Acest lucru se poate asigura prin cazarea acestora în facilitățile de locuință ale firmei sau prin punerea la dispoziție a centrelor special amenajate. 

Totodată, transportul de la și până la locul de muncă se poate asigura fie prin punerea la dispoziție a unui vehicul pentru deplasare, fie prin decontarea mijlocului de transport.

Salarii și beneficii

Atât salariile cât și beneficiile, în funcție de industrie, trebuie să fie cel puțin egale cu cele ale românilor.

De exemplu, în domeniul HoReCa, în funcție de experiență, un angajat din India poate să câștige între 2000 și 3000 de lei, pe lângă asigurarea cazării, a transportului, bonurilor de masă și altor beneficii comune.

Asigurări și servicii medicale

Angajații străini au dreptul la asigurări medicale de bază. Serviciile medicale precum examinările periodice, asigurările în cazul accidentelor la locul de muncă și accesul la serviciile medicale de urgență sunt obligatorii, conform legii.

Angajatorul ar mai putea opta și la servicii medicale suplimentare, cum ar fi asigurări medicale private, programe de sănătate, vaccinări și imunizări, consultații specializate și suport pentru sănătatea mentală.

Agenții precum AiRO oferă angajatorilor, în cadrul serviciilor conexe pentru recrutare, suport în alegerea acestor facilități și în crearea condițiilor optime de angajare și desfășurare a contractului de muncă.


Provocări și soluții

Procesul de aducere a lucrătorilor din India poate implica mai multe provocări administrative, logistice și culturale. Cu o planificare corectă, acestea pot fi gestionate eficient. Iată cele mai comune provocări și soluțiile recomandate de specialiștii AIRO:

Provocări comune

  • Obținerea tuturor documentelor necesare;
  • Soluționarea problemelor de logistică în stabilirea muncitorilor în România;
  • Compensarea diferențelor de formare sau culturale dintre angajați.

Soluții practice

  • Întocmirea unei liste clare cu documentele necesare, modul de obținere, durata aprobării acestora, taxele aferente și modul de plată.
  • Conturarea profilului angajatului, a nevoilor acestuia și a bugetului necesar pentru stabilirea sa în România. 
  • Includerea în condițiile de angajare a sesiunilor de formare suplimentară profesională și culturală pentru a diminua diferențele dintre angajați.

Ce îți recomandăm să reții

Condițiile de angajare a personalului indian țin atât de prevederi legale, cât și de logistica procesului de recrutare și stabilire a personalului în România și în cadrul companiei. 

Pentru a obține cele mai eficiente metode de a îndeplini aceste condiții, specialiștii recomandă:

  • Programarea clară a obținerii documentației necesare;
  • Conturarea profilului candidatului perfect;
  • Stabilirea nevoilor de recrutare;
  • Evaluarea resurselor disponibile și stabilirea nevoilor logistice;
  • Identificarea modalităților de îndeplinire a aspectelor logistice de transport, cazare, asigurări etc.
  • Identificarea modalităților de integrare profesională și culturală a noilor angajați.

Rolul agențiilor de recrutare este de a sprijini angajatorul și angajații în aceste demersuri. Astfel, investiția într-o astfel de colaborare poate reduce mult din resursele de timp și buget utilizate pentru îndeplinirea cerințelor de angajare pentru lucrătorii din afara UE. 

Despre creșterea numărului de muncitori indieni în România

Conform estimărilor noastre interne și a datelor disponibile:

  • În 2023, România a înregistrat peste 12.000 de muncitori activi din India în diverse sectoare, cu o creștere de aproximativ 40% față de 2022.
  • În 2024, numărul muncitorilor a continuat să crească, fiind estimat la peste 15.000 de angajați, datorită cererii ridicate din partea companiilor.
  • Se estimează că în 2025, numărul acestora va depăși 20.000, în special ca urmare a relaxării procedurilor de recrutare și a cererii constante pentru forță de muncă asiatică.

Această tendință reflectă atât necesitatea angajatorilor de a acoperi posturile vacante, cât și interesul lucrătorilor indieni pentru locuri de muncă stabile în România, unde pot beneficia de contracte de muncă sigure, salarii competitive și oportunități pe termen lung, pe lângă leasingul de personal. Vom explica în detaliu efectele recrutării din India într-un articol de blog viitor.


Resurse utile

Informații utile despre condițiile de angajare a muncitorilor străini: