fbpx
masa la o afacere horeca
Actualizat pe 11/03/2024

Noi standarde HoReCa: Ce înseamnă 2024 pentru angajatori?

Cuprins

Conform ultimelor studii de piață, în 2024 se definitivează noile standarde HoReCa, atât pentru angajatorii din domeniu, cât și pentru consumatori. 

Află cele mai relevante date pentru angajatorii care se dezvoltă în domeniul ospitalității anul acesta, pentru a naviga cu succes peisajul dinamic al industriei.

Ce este HoReCa?

HoReCa este un acronim pentru Hoteluri, Restaurante, Cafenele (sau, în concepția câtorva specialiști, Hoteluri, Restaurante, Catering), folosit adesea pentru industria ospitalității și reprezintă un sector economic care cuprinde toate serviciile oferite de hoteluri, restaurante și cafenele. 

Această industrie înglobează o gamă largă de activități ce oferă servicii de cazare, mâncare, băuturi și divertisment pentru localnici și turiști.

De-a lungul timpului, industria s-a dezvoltat pentru a satisface nevoile și așteptările în schimbare ale societății, devenind un pilon esențial al culturii și economiei contemporane.


HoReCa: Ce înseamnă pentru economia românească astăzi?

În România, industria HoReCa este un motor important al creșterii economice, generând mii de locuri de muncă și atrăgând investiții semnificative. 

Sectorul contribuie la PIB-ul național nu doar prin serviciile directe pe care le oferă, dar și prin efectul multiplicator în economie, stimulând sectoare conexe cum ar fi agricultura, comerțul și construcțiile.

Contribuția directă la PIB

Conform Institutului Național de Statistică citat în Raportul Privind Evoluția Concurenței în Sectoarele Cheie, în primul semestru al anului 2023, sectorul HoReCa a contribuit cu aproximativ 0,5 puncte procentuale la PIB-ul național, cu o creștere de 15,4% a vânzărilor, mai mult decât sectorul serviciilor IT (0,4 puncte procentuale) sau sectorul construcțiilor (0,3 puncte procentuale).

Industria HoReCa contribuie direct la economia românească prin veniturile generate de hoteluri, restaurante și cafenele. 

Acest sector oferă servicii esențiale pentru turism, un domeniu care, în anii anteriori și ulteriori pandemiei, a arătat o creștere constantă, atrăgând turiști internaționali și locali. 

Crearea locurilor de muncă

Pe lângă contribuția directă la PIB, industria HoReCa este un angajator major la nivel național. Cu mii de angajați, de la ospătari și bucătari până la manageri de hotel și personal de curățenie, sectorul susține o parte semnificativă din forța de muncă a României.

În 2023, oferta locurilor de muncă a crescut cu 53% față de 2022, potrivit unui articol Econmedia, crescând salariile ghizilor turistici, consultanților și ajutoarelor de bucătari cu peste 15%. 

Efectul multiplicator

Impactul sectorului HoReCa depășește granițele activităților sale directe, având un efect multiplicator asupra economiei. 

Prin cererea de produse și servicii (de exemplu, alimente, băuturi, echipamente pentru hoteluri și restaurante, servicii de construcții etc.), sectorul stimulează creșterea în agricultură, comerț, construcții și servicii. 

De asemenea, turismul activat de industria HoReCa contribuie la dezvoltarea infrastructurii locale și a altor servicii conexe.


Cele mai noi tendințe în domeniul HoReCa în 2024

Cele mai comune tendințe ale afacerilor HoReCa în 2024 sunt: 

 • Sustenabilitatea și conștientizare ecologică: Practici ecologice în gestionarea deșeurilor, utilizarea surselor regenerabile de energie și meniuri bazate pe alimente sustenabile.
 • Ambalaje ecologice: Utilizarea ambalajelor biodegradabile și reutilizabile pentru serviciile de livrare și take-away.
 • Fermele urbane și sourcing local: Utilizarea produselor locale și a ingredientelor cultivate în proximitate pentru a asigura prospețimea și a reduce amprenta de carbon.
 • Designul interior sustenabil: Spații cu design bazat pe materiale ecologice și concepte care reflectă valori de sustenabilitate, cum ar fi conceptul de Tiny House sau spații independente energetic.
 • Brutalismul ecologic: Creșterea popularității spațiilor de dining în aer liber (grădini urbane și terase) și cazare din orașe prin includerea cât mai multor elemente naturale.
 • Experiențe culinare autentice: Creșterea interesului pentru bucătăria tradițională și autentică, locală și internațională.
 • Meniuri flexibile și diverse: Adaptarea ofertei la dietele vegetariene, vegane și la alte preferințe și restricții alimentare.
 • Turismul culinar: Pachete și experiențe care pun în valoare gastronomia locală ca parte esențială a atracției turistice.
 • Wellness și ospitalitate: Integrarea serviciilor de wellness și sănătate în oferta de ospitalitate.
 • Concepte tip Dining Hibride: Spații care combină restaurante, spații de lucru și zone de relaxare.
 • Angajamentul comunitar: Inițiative care susțin comunitatea locală și programe de responsabilitate socială.
 • Menținerea clientelei prin educație și evenimente: Organizarea de ateliere, cursuri și evenimente tematice pentru a atrage, fideliza și educa clienții.

În 2024, industria HoReCa navighează câteva provocări care s-au dezvoltat pe parcursul ultimilor 2-3 ani și care se manifestă puternic pentru mai multe domenii în 2024. 

Aici vorbim despre provocările clasice, precum lipsa forței de muncă, dar și despre probleme noi aduse de adaptarea la cerințele unui public din ce în ce mai informat și exigent. 

Migrația forței de muncă din România și decăderea învățământului profesional au creat un deficit de personal calificat, forțând angajatorii să caute soluții inovatoare pentru a atrage și reține talente. 

Acest context a deschis porțile pentru recrutarea muncitorilor străini, în special recrutarea personalului din India și alte țări asiatice, aducând diversitate culturală și noi perspective în industrie. 

În același timp, schimbările din comportamentul consumatorilor forțează industria să se adapteze evoluțiilor tehnologice și problemelor legate de sustenabilitate.


Angajarea personalului asiatic în HoReCa: Riscuri și oportunități pentru angajatori

Experiența noastră în serviciile de recrutare a personalului asiatic a dezvăluit câteva oportunități valoroase, dar și riscuri pentru angajatorii din industria HoReCa:

Oportunități

 • Angajarea personalului asiatic aduce noi seturi de competențe, perspective culturale și inovații în serviciile de ospitalitate, îmbogățind oferta și experiența clienților.
 • Muncitorii asiatici sunt adesea apreciați pentru etica lor puternică de muncă, fiabilitate și dedicare, contribuind la ridicarea standardelor de serviciu.
 • În multe regiuni, există o lipsă acută de lucrători calificați în HoReCa. Angajarea personalului asiatic poate ajuta la acoperirea acestor goluri, asigurând continuitatea și calitatea serviciilor.
 • Oferirea de mâncăruri autentice asiatice și crearea unei atmosfere culturale veridice pot atrage clienți interesați de experiențe culinare diverse, extinzând baza de clienți.

Riscuri

 • Diferențele culturale și de limbă pot reprezenta provocări în comunicarea eficientă atât în interiorul echipei, cât și în interacțiunea cu clienții. Aceasta poate necesita investiții în formare și adaptare.
 • Procesul de angajare a lucrătorilor străini este adesea complex și costisitor, implicând permise de muncă, vize și alte reglementări legale care trebuie îndeplinite.
 • Există riscul ca angajarea unui număr mare de lucrători străini să fie percepută negativ de unele segmente ale populației locale sau de clienți, care pot prefera o forță de muncă predominant locală.

Strategii de mitigare a riscurilor

 • Investiția în programe de formare lingvistică și culturală poate ajuta la depășirea barierelor de comunicare și la promovarea unei mai bune înțelegeri reciproce.
 • Stabilirea unor așteptări clare și oferirea unui suport adecvat noilor angajați, inclusiv acces la resurse și consiliere pentru adaptarea la noua cultură.
 • Lucrul cu agenții de recrutare specializate în plasarea forței de muncă internaționale poate simplifica procesul de angajare și integrare.
 • Crearea de legături cu comunitățile locale și implicarea în inițiative sociale poate ajuta la creșterea acceptării și integrării lucrătorilor străini.

Ce inseamna HoReCa în 2024 pentru angajatorii din România?

Pentru angajatorii din România, industria HoReCa în 2024 presupune flexibilitate și investiții destul de mari, orientate către sustenabilitate și experiența clientului. 

Iată câteva aspecte cheie și strategii prin care angajatorii din România se pot adapta:

1. Integrarea noilor tehnologii

 • Implementarea sistemelor de gestiune a relațiilor cu clienții (CRM), a soluțiilor de comandă și plată online, precum și a platformelor de rezervare online în majoritatea cazurilor.
 • Utilizarea tehnologiei pentru automatizarea proceselor repetitive, cum ar fi gestiunea inventarului, procesarea alimentelor, procesarea plăților și gestionarea recenziilor pentru a crește eficiența și a reduce costurile.

2. Sustenabilitate și responsabilitate socială

 • Adoptarea practicilor sustenabile, de la reducerea risipei de alimente până la utilizarea energiei regenerabile și a materialelor biodegradabile, precum și promovarea stilurilor de viață emergente, bazate pe bunăstare holistică, apropierea de natură etc..
 • Implicarea în inițiative locale și proiecte de responsabilitate socială pentru a construi un brand puternic și a crea o legătură emoțională cu clienții.

3. Diversificarea și personalizarea ofertei

 • Includerea opțiunilor vegetariene, vegane și adaptate la alte restricții alimentare sau cosmetice, răspunzând astfel la cererea în creștere pentru astfel de produse.
 • Crearea de pachete și experiențe personalizate, utilizând datele clienților pentru a oferi servicii individuale.

4. Orientare către client și experiența acestuia

 • Investiții în cercetare de piață și strategii de marketing personalizat pentru ajustarea rapidă a serviciilor și ofertelor în funcție de preferințele și cererilor clienților.
 • Utilizarea realității augmentate sau virtuale pentru a oferi experiențe unice în spații de ospitalitate.
 • Utilizarea tehnologiei pentru a crea experiențe atrăgătoare pe site-urile web (investiție în producție video, specialiști în design grafic și web design etc.)

5. Adaptarea către cerințele pieței muncii

 • Crearea unui mediu de lucru pozitiv, oferind programe de formare și dezvoltare profesională, precum și beneficii competitive.
 • Explorarea piețelor internaționale de muncă pentru a adresa lipsa de forță de muncă calificată.
 • Colaborarea cu agenții specializate în recrutarea muncitorilor străini, pentru consultanță și susținere în formalități legale ca obținerea permisului de ședere, precum și în procese de integrare a noilor muncitori.

6. Consolidarea Prezenței Online

 • Utilizarea eficientă a rețelelor sociale și a campaniilor de marketing online pentru a atrage și a păstra legătura cu clienții.
 • Dezvoltarea unei prezențe online robuste pentru comenzi și livrări, răspunzând astfel la cererea în creștere pentru opțiuni de consum acasă.

Impactul globalizării în viitor în industria HoReCa

Analizând tendințele actuale și provocările menționate anterior în contextul industriei HoReCa, putem anticipa impactul globalizării asupra acestui sector în viitor. 

Globalizarea, prin natura sa, facilitează schimbul de bunuri, servicii, tehnologie și forță de muncă la nivel internațional, modelând continuu peisajul HoReCa. 

Iată câteva preziceri despre cum ar putea evolua această industrie sub influența globalizării:

Investiția în diversificare va continua să crească

Industria HoReCa va deveni și mai diversă cultural, pe măsură ce restaurantele și hotelurile încorporează meniuri și concepte din diferite colțuri ale lumii pentru a satisface cererea tot mai mare pentru autenticitate și experiențe culinare unice.

Creșterea competiției și a standardelor de calitate

Globalizarea va intensifica competiția în industria HoReCa, forțând afacerile să își îmbunătățească continuu standardele de serviciu și calitate. 

Afacerile care reușesc să se adapteze rapid și să adopte practici inovatoare vor avea un avantaj competitiv pe piață.

Adoptarea tehnologiilor emergente

Tehnologia va juca un rol și mai important în modelarea viitorului industriei HoReCa. De la realitatea augmentată, la inteligența artificială pentru personalizarea serviciilor și eficientizarea operațiunilor, afacerile vor trebui să adopte noi tehnologii pentru a rămâne relevante și eficiente.

Investiții continue în recrutarea și managementul forței de muncă internaționale

Pe măsură ce piața muncii devine tot mai globalizată, industria HoReCa va vedea o creștere în angajarea lucrătorilor internaționali pentru a aduce diverse competențe și experiență în afaceri. 

Acest lucru va necesita noi strategii de management al forței de muncă și adaptări la diferite culturi și nevoi ale angajaților, motiv pentru care colaborările între industria HoReCa și agențiile legitime de recrutare a personalului străin vor crește exponențial. 

Sustenabilitatea ca prioritate, nu preferință

În câțiva ani, specialiștii prezic că standardele de sustenabilitate vor deveni prioritare, mai întâi datorită preferințelor publicului, ulterior în baza autorităților. 

Presiunile globale pentru practici sustenabile și responsabilitate ecologică vor influența semnificativ industria HoReCa. 

Afacerile vor trebui să investească din ce în ce mai mult în practici de sustenabilitate, de la sursarea ingredientelor, până la reducerea deșeurilor și utilizarea energiei regenerabile. 

Adaptarea la schimbările în comportamentul consumatorilor

Globalizarea informației și accesul facil la date vor schimba așteptările consumatorilor. 

Industria HoReCa va trebui să fie mereu atentă la tendințele globale și să se adapteze rapid la cererile în schimbare ale clienților, oferind servicii personalizate și experiențe unice.

În concluzie, globalizarea va continua să fie un factor decisiv în modelarea viitorului industriei HoReCa, oferind oportunități ample pentru inovare și creștere. 

Pentru a prospera în acest mediu dinamic, afacerile din HoReCa vor trebui să îmbrățișeze schimbarea, să adopte practici sustenabile, să integreze tehnologiile emergente și să gestioneze eficient o forță de muncă diversificată și internațională.